Petit Basset Griffon Vendeen

Petit basset griffon vendeen, varsinainen nimihirviö, mutta toisaalta se kertoo kaiken olennaisen. Pieni (petit) matalaraajainen ajokoira (basset) karkealla karvalla (griffon) Vendeenin maakunnasta (vendeen). Petitti on vanha ranskalainen ajokoirarotu, jota on käytetty yksin ja ajueina jäniksen, ketun ja kauriin metsästyksessä.

Nykyään valtaosa petiteistä elää seura- ja harrastuskoirina, mutta monet toimivat myös ajokoirina metsästyksessä. Petitillä on hyvä nenä, joten niistä saa usein koulutettua hyviä jälkikoiria. Petit basset soveltuu myös muuhunkin harrastamiseen. Jälki- ja ajokokeiden lisäksi tuloksia tehdään agilityssä ja tokossa. Ihmisrakkaan luonteensa vuoksi petit basset soveltuisi loistavasti myös kaverikoiratoimintaan.

Petit basset on aktiivinen ja energinen koira, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aivotyötä. Se on sitkeä ja periksiantamaton, ja jaksaa liikkua päivän metsässä siinä missä isommatkin koirat.

Petit basset on luonteeltaan iloinen, innokas ja itsepäinen. Ajokoirana se on luotu itsenäiseksi työskentelijäksi, mutta sopivalla motivaatiolla (lue ruoka) sen saa tekemään melkein mitä vain, varsinkin jos palkka (mainitsinko jo että ruoka) on selkeästi näkyvillä. Bassettia ahneempaa koiraa saa hakea. Koulutus ja perusteellinen kotikasvatus kuitenkin kannattaa, koska muuten petitistä tulee helposti kodin pikku-Napoleon, joka luulee hallisevansa ympärillään olijoita.

Petitillä on karkea turkki, joka tulee nyppiä pari-kolme kertaa vuodessa ja kammata säännöllisesti, jotta se pysyy kunnossa. Oikein hoidettuna turkki on helppo ja säänkestävä.

Valitettavasti rodun terveydentila ei ole kovin hyvä. Petiteillä on huolestuttavan paljon epilepsiaa, autoimmuunisairauksia ja avokulmaglaukoomaa. Terveiden jalostusyksilöiden löytäminen jo entuudestaan pienestä kannasta on haasteellista.

Muuten petitti on pitkäikäinen, toisten koirien ja eläinten kanssa toimeentuleva sekä lyhyistä jaloistaan huolimatta terverakenteinen.

Petit basset on upean ihastuttavaluonteinen pikkukoira, joka luonnonvoiman tavoin rynnistää omistajiensa sydämiin.