Leevi, Nelli ja Sipuli

Leevi ja Nelli kameralaukun kimpussa.

Freteistä (siihen aikaan puhuttiin kesyhillereistä) kuulin ensimmäisen kerran vuonna 1996, kun näin televisiosta pienen pätkän niistä LemmikkiTV-ohjelmassa. Kiinnostuin niistä, mutta siihen aikaan en löytänyt niistä tietoa mistään (voi kuinka helppoa nykyään on internetin kanssa). Vuonna 1997 ostin kirjakaupasta erään amerikkalaisen koiralehden, ja kappas!, siinä oli mainos uudesta Ferrets-lehdestä. Ja mikä siinä mainoksen kuvissa seikkaili? Sehän on se hilleri! Sinä vuonna uskaltauduin Turun Pääkirjastoon, ja onnekseni löysin kesyhillereistä kertovan kirjan. Se oli tosin ruotsinkielinen, mutta sanakirjan avulla yritin sitä suomentaa.

Vuonna 1998 meille tuli kotiin internet, ja sen muutaman tunnin aikana kun sitä sai päivässä käyttää, yritin löytää tietoa freteistä. Siihen aikaan hakukoneet eivät olleet kovinkaan hyviä, eikä toisaalta sitä tietoakaan internetissä paljoa ollut, mutta onnistuin kuitenkin jotain löytämään. Ja kuin kohtalo olisi astunut esiin, sinä kesänä tuli yhteen turkulaiseen eläinkauppaan myyntiin yksi albiino kesyhilleri. Olin ostamassa eläinkaupasta jotain ihan muuta kun näin kyseisen hillerin, pulssi nousi varmaan kahteensataan, ja suorastaan juoksin kaupasta kotiin. Viikko tai kaksi siinä meni äidin kanssa neuvotellessa, ja kävin melkein joka päivä kaupassa katsomassa hilleriä, kunnes sain siunauksen, ja haimme kotiin pienen albiinopojan Leevin.

Leevi (12.3.1998-3.7.2003)

Muutaman kuukauden päästä Leevi osoittautui tytöksi, mutta nimi sai jäädä. Leevi oli hereillä ollessaan kuin pyörremyrsky (ihan normaalia, mutta uutta meille), mutta kiltti kuin mikä. Aina aurinkoinen ja innokas leikkimään. Fretit ovat sosiaalisia eläimiä, joten halusin saada Leeville kaverin, mutta se ei ollut helppoa, koska silloin ei vielä Suomessa kasvatettu frettejä. Vuonna 1999 sain kuulla aikuisesta frettitytöstä jolle etsittiin uutta kotia, koska se oli murtautunut yöllä häkistään ja syönyt toisessa huoneessa olevan marsun. Nelli tuli tutustumaan Leeviin, ja tytöt tulivat hyvin juttuun, joten Nelli muutti meille.

Nelli (18.5.1998-1.12.2004)

Nelli oli aivan toista maata kuin Leevi. Ilmeiseti sitä ei oltu edellisessä kodissa juurikaan sosiaalistettu, koska se puri niin maan perhanasti. Vuosien varrella pureminen väheni, mutta koskaan se ei loppunut. Vieraiden pariin Nelliä ei voinut puremisen takia päästää, mutta itse opin toimimaan sen kanssa, niin elämä sujui ihan okei. Pääasia että tytöt tulivat hyvin toimeen keskenään. Nelli oli yhtä leikkisä kuin Leevikin, joten oikein kivaa oli molempien kanssa.

Niin kuin aina, meidänkin yhteinen taival päättyi liian nopeasti. Ensin lähti pieni rakas Leevini, ja 1,5 vuoden päästä siitä piti hyvästellä Nellikin. Koti tuntui kovin tyhjältä ilman frettiä, olimme Kimun kanssa kahdestaan, joten päätin ottaa meille uuden fretin, Sipuli pojan (tällä kertaa varmasti pojan).

Onnenkäpälän Nuaga Rangvald "Sipuli" (9.4.2005-4.10.2010) lempipuuhassaan.

Sipuli oli oikea macho-mies, joka nautti tyttöjä enemmän pahanteosta. Se tiesi tasan tarkkaan mitkä asiat oli kiellettyjä, ja jos en huomannut sitä heti pahanteossa, niin se tuli itse kiinnittämään huomioni jotta näkisin mitä se on tekemässä. Ilkikurinen luonne on osa frettien viehätystä, ei ne sitä pahuuttaan tee, vaan huumorimielessä. Sipuli ei ollut erityisen fretti-sosiaalinen, joten en ottanut sille koskaan frettikaveria, mutta koirien kanssa se tuli toimeen. Kimu-mamma ei ollut kiinnostunut Sipulin kanssa leikkimisestä, mutta Napista Sipuli sai painikaverin.

Fretit ovat mielenkiintoisia ja hauskoja eläimiä, koskaan ei tiedä mitä ne seuraavaksi keksivät. Niiden luonteissa on suuria eroja, niin kuin kaikilla eläimillä. Leevi oli kiltti ja minuun suuresti kiintynyt, kun taas Nelli ja Sipuli olivat villimpiä keppostelijoita. Sipulista kun aika jätti, meille tuli Velho eikä enää ollut aikaa ottaa uutta frettiä. Sydämessäni on pysyvä, fretin mentävä aukko, ja toivon että joskus kodissani vielä kuuluu iloista fretin putputusta ja pienten fretinjalkojen vipellystä.

Kaverukset Nappi ja Sipuli.